Puistjes, of in medische termen acne begint vaak op jonge leeftijd, maar is ook zeker op latere leeftijd mogelijk.
Meestal houdt het verband met hormonen. Een onbalans in hormonen zorgt voor een verhoogde talgproductie, waardoor de talgklieren verstopt kunnen raken. De op de huid natuurlijk aanwezige bacterie P. acnes kan onder deze ‘talgprop’ terecht komen. Door een gebrek aan zuurstof maakt de bacterie enzymen aan die de huid irriteren. De huid wil deze irritatiebron uitschakelen en stuurt witte bloedlichaampjes naar de plek waar de irritatie zich bevindt. Dit is een ontstekingsreactie, er ontstaat een puist/pustel/pukkel. Soms is de huid ook erg droog, of vindt er veel schilfering plaats, logisch is dan dat ook onder een afdakje van schilfers talg kan ophopen en er ook een ontsteking kan ontstaan, deze vorm heeft weer minder met hormonen te maken.
Allemaal leuk en aardig, maar wat kan ik er nu aan doen?
Wat je moet doen en wie je kan helpen hangt erg af van de ernst van de acne. Zijn er alleen mee-eters aanwezig en zo af en toe een puistje? Dan kan je soms af met een goede reiniging met eventueel wat ondersteunende zuren (crèmes met zuren zijn bij een huidtherapeut verkrijgbaar). Zorg altijd dat je een goed product hebt en koop niet direct iets zonder advies, een goed en misschien wat duurder product is uiteindelijk vaak goedkoper dan zelf op zoek gaan (gaat langer mee en je hoeft geen 10 verschillende producten te kopen voor er een goede tussen zit). Goede producten zijn de basis om acne/puistjes aan te pakken.
Als goede producten niet afdoende helpen en de mee-eters gaan niet weg en zo af en toe komt er nog steeds een puistje is het goed om een schoonheidsspecialist te bezoeken. Zij zorgt er dan voor dat de huid goed wordt gereinigd en de mee-eters worden verwijderd.
Als het toch meer dan mee-eters en een paar puistjes is, of de schoonheidsspecialist komt niet verder dan komt men vaak bij de huidtherapeut terecht. Door de brede kennis van de huid en breed behandelspectrum kan de huidtherapeut de huid vaak onder controle krijgen. Ook hier blijven goede reiniging en producten thuis erg belangrijk. In overleg zal er gekozen worden voor een dieptereiniging, een dieptereiniging in combinatie met een (milde) chemische peeling of alleen een milde of zware chemische peeling. Lasertherapie kan in sommige gevallen ook nog worden ingezet.
Mocht, na al deze stappen, nog steeds de huid niet rustiger worden of het werkt alleen voor korte duur of de acne is zo ernstig dat de huidtherapeut het niet kan behandelen zonder ondersteuning, wordt er contact gezocht met huisarts en (meestal) dermatoloog. Deze kunnen medicatie voorschrijven om de huid rustiger te maken. De huidtherapeut kan eventueel ondersteunend behandelen en adviezen geven.
Mijn acne/puistjes zijn weg, maar de plekjes zijn nog rood, vlekkerig of er zijn littekens te zien, wat nu?
Heb je geen acne of puistjes meer, maar zie je nog waar de ontstekingen gezeten hebben, dan is het goed om een huidtherapeut te raadplegen. Zij kan door middel van peelings, lasertherapie en advies de huid mooier krijgen. Oppervlakkige littekens zijn soms niet meer zichtbaar na behandeling, diepere littekens zullen altijd zichtbaar blijven, maar kunnen wel worden verzacht. Rode en vlekkerige plekjes kunnen vaak ook door middel van lasertherapie worden verminderd, waardoor de huid weer mooi egaal wordt.
Nog vragen na aanleiding van dit blogbericht?
Neem dan contact op.